LANG-KRÖLL HOUSE AND ATELIER, 2001
FLORIAN NAGLER ARCHITEKTEN, MUNICH
The “plastic house” does not constitute an attack on regional traditions; at the most, it alters ways of looking at things. It manages to transform familiar forms and building methods by reinterpreting them using modern means. Its simple form and steep shingle roof help it to fit in with the village's other buildings. The timber structure stands on a raised plinth of fair-faced concrete, which houses the entrance and stairs to the living quarters on the ground floor. A separate external staircase leads up to the first floor studio, which is used by the client, the artist Peter Lang, for creating large-format woodcuts.
The building's plastic envelope of polycarbonate satisfies two important requirements: to provide a high level of natural light and to keep construction costs low. So exeptional was the use of such materials that it was assumed to be provisional cladding for building during the winter.

Client: Gabriele Lang-Kröll and Peter Lang
Utilizable Space: 157 sqm
Building costs: 250.000 €